Zupa litewska z łososiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Cała rodzina przepada za tą sałatką. Czasem robię ją w zwykły dzień, a w świętajuż obowiązkowo gości na naszym stole. Przepis przysłała Mariola Kurek

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety z łososia: 1 kilogram
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - majonez: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 1.5 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - chrzan: 2 łyżki

Zupa litewska z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy
    i myjemy. Gotujemy wywar.
    Rybę myjemy, wkładamy do
    wywaru i gotujemy 20 minut.
    Wyjmujemy i kroimy w kawałki.
    Szczypiorek myjemy i osuszamy.
    Kilka piórek odkładamy,
    resztę siekamy. Jajka
    gotujemy na twardo. Obieramy
    i kroimy w ćwiartki. Ziemniaki
    myjemy i gotujemy. Studzimy,
    obieramy i z ogórkami
    kroimy w kostkę.
  • 2. Rybę, ziemniaki i ogórki
    mieszamy z chrzanem i szczypiorkiem.
    Solimy. Majonez
    doprawiamy sokiem z cytryny,
    polewamy sałatkę. Mieszamy.
    Dekorujemy piórkami
    szczypiorku i jajkami. Podajemy
    z ciemnym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy