Zupa pomidorowa z fasolą, papryką i kiełbasą

  • wyświetlono: 347 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moi najbliżsi bardzo lubią zupy z dodatkiem fasoli, dlatego często je przygotowuje na rożne sposoby. Dzisiejsza propozycja to zupa lekko pomidorowa z fasolą, dodatkiem papryki, podsmażonej kiełbasy i makaronem. Jest bardzo sycąca i rewelacyjnie rozgrzewa. Idealna na chłodne dni, ale nie tylko.

  • 4 porcje
  • 60min

Składniki

ok. 100g -120g makaronu świderki,
ok. 300 g moczonej fasoli,
ok. 150 g kiełbasy ( u mnie toruńska),
ok. 1,5 litra bulionu ( u mnie rosół z wcześniejszego obiadu),
ok. 250 ml przecieru pomidorowego,
½ średniej papryki czerwonej,
mała marchewka,
½ średniej cebuli,
2 ząbki czosnku,
olej do smażenia,
Sól, pieprz, pieprz cayenne
2 łyżki posiekanych listków bazylii,
oraz starty parmezan ( opcjonalnie),

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa pomidorowa z fasolą, papryką i kiełbasą

  • 1. Kiełbasę kroimy w kostkę i podrażamy.
    Paprykę również kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
    Cebulę drobno posiekamy i delikatnie podsmażamy na oleju, tak by się lekko zeszkliła, dodajemy czosnek oraz przecier i dusimy ok 10 min co jakiś czas mieszając.
    Do gotującego się bulionu wrzucamy fasolę i gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 min ( w zależności od wielkości fasoli) aż będzie miękka. Następnie dodajmy podduszony przecier pomidorowy oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 15 min. Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al’dente i dodajemy do zupy, zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy posikane listki bazylii.
    Jeśli lubimy to ja talerzu każdą porcję zupy możesz dodatkowo posypać startym parmezanem. Smacznego!

Porady

Jeśli lubimy aby papryka i marchewka była miększa to możemy ją dodać do cebuli i poddusić razem z przecierem.
Jeśli lubimy możemy zupę zabielić śmietaną lub mlekiem. Możemy tez zrobić zasmażkę.
Jeśli nie mamy bulionu to możemy użyć wodę i zagotować np. z naturalna Vegetą, a pod koniec gotowania zupy dodać łyżkę masła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimafasolatanie daniejesieńzdrowie na talerzurozgrzewająca zupasycąca zupa

Komentarze

Podobne przepisy

image-04gm86r

Dodane przez: paolineczka

Zupa pomidorowa z kukurydzą i papryką

Pyszna i aromatyczna zupka – ulubiona...

Zupa z soczewicą i fasolą

Dodane przez: bogusia82

Zupa z soczewicą i fasolą

Smaczna i lekka zupa pomidorowa...

image-0dm010w

Dodane przez: malesia3

Zupa pomidorowa z papryką i soczewicą

Nowy pomysł na zupę pomidorową...

Zupa ziemniaczana z czerwoną fasolą i kukurydzą

Dodane przez: PolskaGotuje

Zupa ziemniaczana z czerwoną fasolą i kukurydzą

Rozgrzewająca, beztłuszczowa zupa...

Zupa pomidorowa z kiełbasą i ziemniakami

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa pomidorowa z kiełbasą i ziemniakami

Koniec nudy, choć schemat „po niedzielnym...

image-1nrmc3m

Dodane przez: ewuska2016

Pomidorowa z suszonymi pomidorami i białą...

Idealna dla osób znudzonych klasyczną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.