Zupa pomidorowa z fasolą, papryką i kiełbasą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Moi najbliżsi bardzo lubią zupy z dodatkiem fasoli, dlatego często je przygotowuje na rożne sposoby. Dzisiejsza propozycja to zupa lekko pomidorowa z fasolą, dodatkiem papryki, podsmażonej kiełbasy i makaronem. Jest bardzo sycąca i rewelacyjnie rozgrzewa. Idealna na chłodne dni, ale nie tylko.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 100g -120g makaronu świderki,
    ok. 300 g moczonej fasoli,
    ok. 150 g kiełbasy ( u mnie toruńska),
    ok. 1,5 litra bulionu ( u mnie rosół z wcześniejszego obiadu),
    ok. 250 ml przecieru pomidorowego,
    ½ średniej papryki czerwonej,
    mała marchewka,
    ½ średniej cebuli,
    2 ząbki czosnku,
    olej do smażenia,
    Sól, pieprz, pieprz cayenne
    2 łyżki posiekanych listków bazylii,
    oraz starty parmezan ( opcjonalnie),
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z fasolą, papryką i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w kostkę i podrażamy.
    Paprykę również kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
    Cebulę drobno posiekamy i delikatnie podsmażamy na oleju, tak by się lekko zeszkliła, dodajemy czosnek oraz przecier i dusimy ok 10 min co jakiś czas mieszając.
    Do gotującego się bulionu wrzucamy fasolę i gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 min ( w zależności od wielkości fasoli) aż będzie miękka. Następnie dodajmy podduszony przecier pomidorowy oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 15 min. Dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al’dente i dodajemy do zupy, zagotowujemy. Przed podaniem dodajemy posikane listki bazylii.
    Jeśli lubimy to ja talerzu każdą porcję zupy możesz dodatkowo posypać startym parmezanem. Smacznego!

Porady

Jeśli lubimy aby papryka i marchewka była miększa to możemy ją dodać do cebuli i poddusić razem z przecierem. Jeśli lubimy możemy zupę zabielić śmietaną lub mlekiem. Możemy tez zrobić zasmażkę. Jeśli nie mamy bulionu to możemy użyć wodę i zagotować np. z naturalna Vegetą, a pod koniec gotowania zupy dodać łyżkę masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować