Zupa kurkowa z klopsikami

4.5 (192 ocen)

  • 45 min

Mąż brał jedną dokładkę po drugiej. ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na zupę:

    2 litry rosołu
    300 g kurek
    50 g masła
    2 ząbki czosnku
    400 ml śmietany 18%
    100 g serka topionego z grzybami
    pęczek natki pietruszki
    sól i pieprz do smaku

    Klopsiki:

    1 duża pierś z kurczaka
    200 g kurek
    1 jajko
    sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi do smaku
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kurkowa z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pół kilograma kurek, doprawiamy solą oraz pieprzem. 200 g kurek odkładamy, natomiast resztę przekładamy do garnka i zalewamy rosołem.

    Odłożone kurki mielimy z piersią z kurczaka, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Do mięsa dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy.

    Chochlę gotującej się zupy dodajemy do śmietany i ją hartujemy, wlewamy do zupy, dodajemy serek, starty czosnek.

    Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kuleczki i wrzucamy na wrzącą zupę. Po pięciu minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

    Podajemy z grzankami lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Natka pietruszki Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować