Zupa kurkowa

0 (0 ocen)

Gdy tylko mam kurki zawsze gotuję tę zupkę.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 selera
    1 cebula
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 litry wody
    2 łyżki masła
    25 dag kurek
    sól i pieprz
    1/2 łyżeczki majeranku
    200 ml śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    natka pietruszki

Zupa kurkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy około 10 minut na maśle. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę a kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Do cebuli dodajemy ziemniaki i kurki i smażymy kolejne 10 minut. Marchew, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach wlewamy wodę dodajemy podsmażone ziemniaki z kurkami. Do zupy wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną dodajemy majeranek, posiekaną natkę pietruszki. Mąkę mieszamy ze śmietaną dolewamy 4 łyżki wody i 4 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy zupę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy