Zupa kukurydziano-selerowa

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna zupa, pełna różnych smaków, z dodatkiem sera żółtego

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 puszka kukurydzy
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - szklanka mleka
    - 1/2 szklanki tartego żółtego sera
    - 2 szklanki drobno pokrojonego selera
    - po pół strąka zielonej i czerwonej papryki
    - 1 cebula
    - mała puszka koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych
    - sół, pieprz
    - 1/4 łyżeczki mielonej papryki

Zupa kukurydziano-selerowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę, seler oraz drobno pokrojoną paprykę i cebulę zalać w garnku zimną wodą (tak, aby tylko przykryła warzywa), dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
    Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli dolewać mleko i mieszać (na małym ogniu), aż zgęstnieje. Połączyć z zupą, wymieszać, dodać ser i mieloną paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy