zupa kukurydziana z lanymi kluseczkami

0 (0 ocen)

łatwa i pyszna zupa

Składniki:

  • pół kostki masła
    puszka kukurydzy
    1 cebula
    1,2 litra wywaru drobiowego
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
    śmietana 18%,
    1 płaska łyżeczka kurkumy

    lane kluski:
    1 jajko
    szczypta soli
    2-3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Lane kluski

Zupa kukurydziana z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar z kurczaka. Mięso obieramy i odstawiamy na talerzyku.
  • 2. Masło rozpuszczamy na patelni, następnie wrzucamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia (nie może zbrązowieć!). Po otwarciu puszki z kukurydzą płyn wlewamy do wywaru, a kukurydzę wrzucamy na patelnię do cebuli (ja ok 2 łyżek zostawiłam), smażymy chwilę tak aby kukurydza przesiąknęła aromatem maślanym, następnie dodajemy jeszcze mąkę. Całość smażymy około 2 minut i wrzucamy do wywaru.
  • 3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę. Całość gotujemy 15 minut. Miksujemy blenderem. Dodajemy pozostałą kukurydzę i mięso z kurczaka.
  • 4. jajko mieszamy z mąką i na gotującą się zupę wylewamy cienkim strumieniem kluseczki. Gotujemy jeszcze ok 5 minut
  • 5. Zupe posypujemy świeżą miętą.

Porady

zupę można przyrządzić na rosole z poprzedniego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.95 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zupa jarzynowa z kluseczkami

To może cię zainteresować