Zupa kukurydziana z kurczakiem i zacierkami

4.5 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Na obiad proponuję pyszną i treściwą zupę z kukurydzą, kurczakiem i zacierkami. Zupa jest nie tylko bardzo smaczna ale również dosyć gęsta więc zaspokoi nawet największy głód.

Ugotujecie ją w pół godziny co może być ważne dla osób ciągle zabieganych lub nie lubiących długiego stania przy garnkach. Jeśli chcecie znać moje zdanie, zupa była jeszcze lepsza na drugi dzień.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g filetów z kurczaka

    puszka kukurydzy

    ok 150 g makaronu zacierki

    mała marchewka

    cebula

    2 ząbki czosnku

    1,5 l bulionu

    150 ml śmietanki 30%

    3 łyżki posiekanej natki pietruszki

    1/2 łyżeczki kurkumy

    łyżeczka lubczyku (miałam suszony)

    sól, pieprz do smaku

    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki Dania jednogarnkowe

Zupa kukurydziana z kurczakiem i zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany ząbek czosnku i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Chwilkę przesmażyć. Zalać gorącym bulionem, dodać kukurydzę, pokrojonego w kostkę kurczaka, zacierki, kurkumę i lubczyk. Zupę gotować ok 15 minut, pod koniec wlewając śmietankę. Gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje zupy posypać świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Kurczak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować