Zupa kukurydziana z klopsikami

0 (0 ocen)

Zupa krem przygotowana ze świeżej kolby kukurydzy, nie konserwowej. Dzięki temu jest bardziej aromatyczna i ma wyraźny, słodkawy smak kukurydzy. Podałam ją z klopsikami, aby była bardziej pożywna. W zasadzie mogłaby stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski.

Składniki:

  • KLOPSIKI:

    300 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    1 bułka kajzerka
    mleko do namoczenia
    sól
    pieprz czarny mielony
    papryka słodka mielona
    olej rzepakowy do smażenia

    ZUPA:

    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryczka chilli
    1 kolba kukurydzy
    natka pietruszki
    pomidorki koktajlowe
    2-3 szklanki bulionu drobiowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa kukurydziana z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie odsączyć i wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Formować małe kuleczki i obtoczyć w bułce tartej (niekoniecznie). Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem i pokrojoną papryczką. Przełożyć do garnka.
    Ugotowaną kukurydzę przekroić na pół i odkroić ostrym nożem paski z ziarenkami. Kolbę gotowałam przez 10 min. od momentu włożenia do wrzątku. Wszystko zalać bulionem i chwilę pogotować. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem i zagotować razem z klopsikami. Jeżeli klopsiki są gorące, można je podać od razu na talerzu razem z pomidorkami koktajlowymi. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować