Zupa kukurydziana

0 (0 ocen)

Pożywna zupa - idealna na chłodne dni.

Składniki:

  • puszka kukurydzy
    2-3 ziemniaki
    cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 litr bulionu
    filet z kurczaka
    olej
    sól, pieprz, ew. pieprz kajeński lub chilli

Zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączamy kukurydzę z zalewy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Szklimy na odrobinie oleju, po czym dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę dusimy. Dodajemy połowę kukurydzy oraz umytą pierś z kurczaka (w całości). Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso zmięknie. Ugotowane mięso wyjmujemy z zupy i kroimy w kostkę. Zupę miksujemy. Na koniec dodajemy resztę kukurydzy, pokrojona pierś z kurczaka i przyprawy.

Porady

Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami z pieczywa tostowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy