Zupa kukurydziana

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Zupa kukurydziana, DR07

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cebula: 2 sztuki
    - masło: 30 gramów
    - kukurydza w puszcze: 300 gramów
    - rosół: 0.5 litra
    - kremówka: 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - szafran: 1 szczypta
    - bazylia: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz: 2 szczypty

Zupa kukurydziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać 150g (połowę)kukurydzy i poddusić. Dodać rosół i dusić wszystko pod przykryciem 15 minut.Zupę zmiksować. Wymieszać śmietanę z żółtkami i szafranem. Resztę kukurydzy dodać do zupy i podgrzać. Masę żółtkową dodać do zupy i wymieszać, podgrzać,ale nie dopuścić do zagotowania, do smaku dodać sól i pieprz. Można ozdobić bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy