Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami

3.5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś postanowiła zmodyfikować zupę krupnik i dodać do niej grzyby marynowane oraz świeże prosto z lasu kurki, moja mama często dodawała różności do zup aby tylko były bardziej syte

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 porcje rosołowe,
    6 średniej wielkości ziemniaki,
    4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej,
    2 średnie marchewki,
    100 g świeżych grzybów kurek,
    4 łyżki marynowanych grzybów opieniek,
    1 łyżka liści lubczyka,
    1 łyżka liści pora razem z liśćmi selera,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    2 łyżki natki pietruszki,
    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupa pieczarkowa

Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Na początek przygotować grzyby kurki wypłukać je z nieczystości i ugotować w osolonej wodzie, osuszyć na durszlaku. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać wypłukane porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i w trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę jęczmienną i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy
  • zupa 2. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojone liście lubczyka oraz również pokrojone drobniej liście pora i selera zamieszać i zagotować, następnie dodać ocieknięte z wody grzyby kurki po chwili grzyby opieńki marynowane ( można wcześniej je opłukać )
  • zupa 3. Jak zupa z dodanymi grzybami już się chwilę pogotowała na najmniejszym ogniu ( czym mniejszy ogień podczas gotowania tym bardziej zupa będzie klarowna, jeżeli ktoś nie lubi grzybów marynowanych można dodać same świeże ). po zagotowaniu się zupy doprawić ją jeszcze do smaku a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia
  • zupa 4. Zupę krupnik z grzybami podałam z kawałkami mięsa z porcji rosołowej gotowanej w zupie. Krupnik jest treściwy i dość gęsty taki jaki lubimy wiadomo nie dla dzieci ponieważ one nie powinny jeść zup grzybowych ale o tym raczej każda mama wie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować