Dziś postanowiła zmodyfikować zupę krupnik i dodać do niej grzyby marynowane oraz świeże prosto z lasu kurki, moja mama często dodawała różności do zup aby tylko były bardziej syte
10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 porcje rosołowe,
6 średniej wielkości ziemniaki,
4 płaskie łyżki kaszy jęczmiennej,
2 średnie marchewki,
100 g świeżych grzybów kurek,
4 łyżki marynowanych grzybów opieniek,
1 łyżka liści lubczyka,
1 łyżka liści pora razem z liśćmi selera,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
2 łyżki natki pietruszki,
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy
Zupa krupnik z marynowanymi opieńkami oraz świeżymi kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek przygotować grzyby kurki wypłukać je z nieczystości i ugotować w osolonej wodzie, osuszyć na durszlaku. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać wypłukane porcje rosołowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i w trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę jęczmienną i całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy
2.Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojone liście lubczyka oraz również pokrojone drobniej liście pora i selera zamieszać i zagotować, następnie dodać ocieknięte z wody grzyby kurki po chwili grzyby opieńki marynowane ( można wcześniej je opłukać )
3.Jak zupa z dodanymi grzybami już się chwilę pogotowała na najmniejszym ogniu ( czym mniejszy ogień podczas gotowania tym bardziej zupa będzie klarowna, jeżeli ktoś nie lubi grzybów marynowanych można dodać same świeże ). po zagotowaniu się zupy doprawić ją jeszcze do smaku a na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i zagotować, zdjąć z ognia
4.Zupę krupnik z grzybami podałam z kawałkami mięsa z porcji rosołowej gotowanej w zupie. Krupnik jest treściwy i dość gęsty taki jaki lubimy wiadomo nie dla dzieci ponieważ one nie powinny jeść zup grzybowych ale o tym raczej każda mama wie
Komentarze