Zupa krupnik na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna gęsta, pożywna i sycąca zupa z kaszą jęczmienną perłową na żeberkach, dziś piątek a że można jeść mięso bo jest św. Józefa to sobie pozwoliłam na dwa dania co bardzo rzadko się zdarza, uwielbiam tą zupkę i obgryzać potem mięsko. Serdecznie polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych (paski)
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    pierz i sól
    6 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej średniej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Zupa krupnik na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka nalać wody ok 3 litry i włożyć oczyszczone żeberka, żeberka pokroić na małe porcję. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, przełożyć do zupy. Gotować pod przykryciem ok 30 minut.
  • 2. Po upływie czasu gdy mięso jest prawie miękkie wsypać kaszę i gotować na średnim ogniu wtedy kasza fajnie się ugotuje od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła do garnka.
  • 3. Gdy kasza się ugotuję do talerzy nabrać zupę wraz z żeberkiem. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Kasza jęczmienna Mięso Żeberka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować