Zupa krewetkowa krok po kroku najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do naczynia na zupę włóż pokrojoną w talarki marchewkę, czosnek i starty świeży imbir, dodaj łyżkę pasty curry i rozgniecioną trawę cytrynową ( jeśli nie masz, nie ma problemu zupa i tak będzie pyszna) oraz kurkumę. Lekko podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju .Wlej sos sojowy i uzupełnij wodą Gotuj ok-10 minut).
2. Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min.
3. Na patelni usmaż tofu pokrojone w grubą kostkę, Pod koniec podaj pocięte pieczarki.
4. Pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki. Dodaj do garnka. Chwilę pogotuj.
5. Dodaj zrumienione tofu z pieczarkami.
6. Na koniec wlej mleczko kokosowe i zagotuj.
7. Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy pomału, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Lub przetnij limonkę na 4 cząstki i ułóż obok talerzy.
Podałam z makaron z brązowego ryżu.
Komentarze