Zupa krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybka,sycąca aromatyczna zupa

  • 40 min

Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku(450gr),1marchewka,1pietruszka,2małe ziemniaki,mała cebula,kawałek pora,3 ząbki czosnku,sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,kostka rosołowa,łyżka masłą,5łyżek śmietany
    Dodatkowo-bułka i camembert

Zupa krem ze szpinaku z grillowanym camebertem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dusimy na patelni razem z masłem (nie musimy go rozmrażać),do garnka dajemy pokrojona marchewke,pietruszkę,ziemniaki,cebulę i pora chwilę przesmażamy zalewamy wodą ok 2 litry ,po zagotowaniu dodajemy kostkę rosołową i szpinak .Gotujemy ok 20 min aż warzywa zmiękną dajemy przeciśniety czosnek.Gdy zupa trochę przestygnie blendujemy na gładką masę dodajemy śmietanę i jeżeli jest za gęsta to również wodę , doprawiamy solą i pieprzem.
    Bułkę kroimy w kostkę i robimy grzanki na patelni(bez tłuszczu),camemberta kroimy w trójkąty i grilujemy na mocno nagrzanej patelni.Zupę nalewamy na wierzch kładziemy camemberta posypujemy gzrankami i zajadamy :)
    Smacznego.

Porady

Zupę można podawać samą bez camemberta jest równie pyszna:).Możemy użyć śmietany kwaśnej jak i słodkiej ja dodałam kwaśnej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy