Zupa krem ze szpinaku

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta zupa krem ze szpinaku z dodatkiem selera naciowego i ziemniaków.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mrożony rozdrobniony szpinak: 500 gramów
    - wywar warzywny: 2.5 litra
    - seler naciowy łodyga: 4 sztuki
    - ziemniaki: 500 gramów
    - czosnek (ząbki): 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 8 łyżek
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - ser mascarpone: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - prażone orzeszki piniowe: 4 łyżki
    - grzanki: 12 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem ze szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującego się wywaru warzywnego dodaj ziemniaki (obrane i pokrojone w drobną kostkę) i gotuj ok. 15 min.
  • 2. Seler naciowy pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę (4 łyżki) i smaż seler ok. 3 min. Do selera dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Całość dodaj do wywaru warzywnego
  • 3. Na patelni rozgrzej pozostałą część oliwy i smaż rozmrożony szpinak. Dopraw go gałką muszkatołową. Po kilku minutach szpinak dodaj do wywaru. Zupę gotuj jeszcze ok. 10 min. Na końcu do zupy dodaj ocet balsamiczny, mascarpone, sól i pieprz.
  • 4. Zupę miksuj blenderem. Podawaj z grzankami i orzeszkami pinii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować