Zupa jest bardzo delikatna w smaku, ale dzięki kurczakowi także pożywna. To moje coroczne must have w sezonie szparagowym.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 l wody
marchew, pietruszka, kawałek selera i pora
liść laurowy, ziele angielskie
pęczek białych szparagów
2 ziemniaki
1 cebula
mała pierś z kurczaka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18%
Zupa-krem ze szparagów z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw nastawiam wywar - do wody wrzucam marchew, pietruszkę, kawałek selera, parę liści pora, 2 ziela angielskie, listek laurowy. Gdy się gotuję dodaję pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gotuję jeszcze ok. 15-20 minut.
Potem wyciągam warzywa, zostaje tylko kurczak (na koniec będę blendować zupę).
W międzyczasie obieram i kroję w kostkę ziemniaki. Od szparagów odłamuję zdrewniany dół i je obieram, kroję w mniejsze kawałki, ale zostawiam główki. Dodaję do zupy.
Główki obgotowywuję chwilkę w osobnym garnku i zostawiam je do dekoracji.
Cebulę kroję w kostkę i obsmażam na łyżce oliwy z oliwek, dodaję do zupy.
Gotuję, aż ziemniaki i szparagi zmiękną.
Zupę blenduję i dodaję 2 łyżki śmietany, solę i pieprzę do smaku.
Do talerzy wrzucam główki szparagów.
Komentarze