Zupa krem ze szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Aksamitna i delikatna, w sam raz na upalny dzień

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • pęczek szparagów (u mnie zielone)
    5 średnich młodych ziemniaków
    1,4 litra dowolnego bulionu
    100 g kremowego serka topionego
    150 ml. słodkiej śmietanki
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 pokrojone w kostkę bułki na grzanki
    masło do przysmażenia grzanek
    sól i pieprz biały do smaku
    ew. jak lubimy na ostro, szczypta chili

Zupa krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19xh5dy 1. Obrane i pokrojone ziemniaki wrzucić do bulionu, gotować do miękkości, teraz wrzucić oczyszczone i pokrojone szparagi, pozostawić na ogniu jeszcze 10 minut.

    Całość zblendować dodając serek i śmietanę, na koniec połączyć z koperkiem i doprawić do smaku.

    Z pokrojonych w kostkę bułek zrobić chrupiące grzanki rumieniąc je na maśle.

    Krem szparagowy podać w miseczkach, posypać grzankami.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy