Zupa-krem ze słodkiej kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kolby kukurydzy umyć, usunąć z nich liście i włókna. Ziarna zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski. Dzięki temu zabiegowi miąższ i sok zostanie oddzielony od łusek, które pozostaną na kolbach.
2.Cebulę i ziemniaka obrać i pokroić w małą kostę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, , dodać cebulę, smażyć 3 minuty, mieszając, dodać ziemniaki i bulion. Gotować pod przykryciem 10 minut, a następnie dodać masę kukurydzianą i gotować jeszcze 2 minuty, przyprawić delikatnie solą i mielonym pieprzem.
3.Ugotowaną zupę zmiksować lub rozdrobnić blenderem.
4.Awokado obrać, oddzielić od pestki, pokroić w kostkę lub plasterki. Pomidora pokroić w kostkę, usuwając pestki. Boczek wysmażyć na chrupko i pokroić w małe kawałki.
5.Zupę podawać na ciepło lub na zimno, dodając kawałki awokado, pomidora, boczku i posypując posiekaną natką kolendry, wędzoną papryką w proszku oraz skrapiając odrobiną soku z limonki.
Komentarze