Zupa-krem ze słodkiej kukurydzy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa, którą można jeść na ciepło lub na zimno

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - słodka kukurydza kolby: 4 sztuki
    - ziemniaki: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - bulion warzywny: 3 szklanki
    - olej roślinny: 1 łyżka
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - sól: 2 szczypty
    - awokado: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - kolendra świeża posiekana: 1 łyżka
    - sok z limonki: 1 łyżka
    - papryka wędzona w proszku: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem ze słodkiej kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kolby kukurydzy umyć, usunąć z nich liście i włókna. Ziarna zetrzeć na tarce o dużych oczkach do miski. Dzięki temu zabiegowi miąższ i sok zostanie oddzielony od łusek, które pozostaną na kolbach.
  • 2. Cebulę i ziemniaka obrać i pokroić w małą kostę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, , dodać cebulę, smażyć 3 minuty, mieszając, dodać ziemniaki i bulion. Gotować pod przykryciem 10 minut, a następnie dodać masę kukurydzianą i gotować jeszcze 2 minuty, przyprawić delikatnie solą i mielonym pieprzem.
  • 3. Ugotowaną zupę zmiksować lub rozdrobnić blenderem.
  • 4. Awokado obrać, oddzielić od pestki, pokroić w kostkę lub plasterki. Pomidora pokroić w kostkę, usuwając pestki. Boczek wysmażyć na chrupko i pokroić w małe kawałki.
  • 5. Zupę podawać na ciepło lub na zimno, dodając kawałki awokado, pomidora, boczku i posypując posiekaną natką kolendry, wędzoną papryką w proszku oraz skrapiając odrobiną soku z limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować