Zupa krem z ziemniaków z pesto i chrupiącym salami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna, typowo zimowa zupa z ziemniakami w roli głównej. Podana z pesto ze szpinaku i pokruszonymi chrupiącymi, kawałkami salami.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:
    500 g żółtych ziemniaków (waga po obraniu)
    1 litr rosołu (lub bulionu drobiowo-wołowego)
    2 łyżki masła
    1 biała część średniego pora
    3 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    100 ml śmietany 30%
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    sól (do smaku)
    Pesto:
    3 garście szpinaku
    50 ml oleju słonecznikowego
    3 łyżki ziaren słonecznika
    4 łyżki starego parmezanu
    1 ząbek czosnku
    sól (do smaku)
    Dodatkowo:
    6 dużych plastrów salami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Dania z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków z pesto i chrupiącym salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa: W garnku rozpuścić masło. Dodać drobno pokrojonego pora. Zeszklić, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę podsmażyć i dodać rosół (bulion). Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i całość zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę i chwilę podgrzać.
    Pesto: Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Jeśli pesto jest za gęste, dolać trochę zimnej wody.
    Salami: Salami smażyć na suchej patelni, do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a plastry będą chrupiące. Salami ułożyć na ręczniku papierowym i pozostawić do ostygnięcia. Pokruszyć na kawałki.
    Zupę podawać z pesto i salami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować