Zupa krem z ziemniaków z jabłkiem, bananem i groszkiem ptysiowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wymyśliłam sobie kolejną kartoflankę, bo kartoflanki to ja bardzo lubię ;) Dziś zupa - krem, z dodatkiem podsmażanego jabłka, słodkiego banana, z aromatycznym tymiankiem i kuminem rzymskim. Świetnie smakuje z groszkiem ptysiowym.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    groszek ptysiowy
    10-12 średniej wielkości ziemniaków
    1 cebula
    1 jabłko
    3 ząbki czosnku
    1 niewielki dojrzały banan
    1,5 l. wody
    2 łyżki oleju
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    0,5 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
    duża szczypta curry
    duża szczypta pieprzu cayenne
    sól, pieprz do smaku
    świeży tymianek

Zupa krem z ziemniaków z jabłkiem, bananem i groszkiem ptysiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewam wodę, dorzucam obrane i drobno pokrojone ziemniaki, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę mocno opalam na ogniu (lub na suchej patelni), wrzucam do garnka. Gotuję wszystko ok. 30 minut, do miękkości ziemniaków. Kumin rzymski ucieram w moździerzu, wrzucam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, dodaję pokrojone w kostkę (obrane) jabłko i gałązki tymianku, smażę do momentu gdy jabłko zacznie się rozpadać. Przekładam do garnka, dodaję też banana w kawałkach i posiekany czosnek. Wszystko miksuję na krem (wyjmuję cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i łodyżki tymianku) oprawiam do smaku curry, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Podaję z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy