Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rewelacja na talerzu.Połączenie wędzonej ryby i ziemniaków po prostu pychotka.POLECAM.

  • 50 min

Składniki:


  • 30g. masła
    1 średnia cebula
    50g. wędzonego boczku
    5 średnich ziemniaków
    1 średnia marchewka
    150g. świeżych prawdziwków
    1,1/2L. bulionu rybnego
    200g. wędzonej makreli
    200ml. śmietany
    majeranek,sól,pieprz biały,cukier do smaku
    sok z cytryny do smaku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki,marchewkę obrać opłukać,pokroić w kosteczkę.Grzyby oczyścić pokroić w plasterki.Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.Dodać pokrojone ziemniaki,marchewkę i grzyby.Krótko poddusić.Dolać bulion rybny,gotować ok 20 minut,aż warzywa będą miękkie.Całość zmiksować blenderem.Z ryby zdjąć skórę i wyjąć ości,pokroić na mniejsze kawałki.Zupę doprawić do smaku.Śmietanę hartujemy,wlewamy do zupy.Rybę rozłożyć na talerzach,nalać zupę,posypać natką i świeżo zmielonym pieprzem.SMACZNEGO.
    ...

Komentarze

Podobne przepisy