Zupa krem z zielonych warzyw

0 (0 ocen)

Pyszna i pożywna zupa z zielonych warzyw. Pełna witamin i przemyciłam w nim jarmuż, za którym córka nie przepada ;)

Składniki:


  • 1 mały brokuł
    1 cukinia
    200 g zielonego wyłuskanego groszku
    3 liście jarmużu
    2 łodygi selera naciowego
    2 ziemniaki
    1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej
    pieprz biały do smaku
    świeżo starta gałka muszkatołowa
    100 g śmietanki 30%

Zupa krem z zielonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Brokuł opłukać, łodygę posiekać drobno, wrzucić do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami. Różyczki rozdrobnić i odłożyć.

    Do brokułów i ziemniaków dodać pokrojone łodygi selera naciowego. Dodać przyprawę i gotować 10 minut.

    Dodać porwane liście jarmużu, opłukany groszek, różyczki brokułu i pokrojoną w plastry cukinię. Gotować kolejne 10 minut.

    Dodać śmietankę, doprawić pieprzem i gałką i zmiksować na gładki krem.

    Można udekorować wyłowionym przed miksowaniem groszkiem i plastrami cukinii lub kleksem śmietany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy