Zupa krem z zielonego ogórka z miętą

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Miałam dziś ochotę na orzeźwiającą zupę,ale nie mogłam sobie pozwolić na chłodnik z uwagi na bolące gardło i katar.Przygotowałam więc krem z ogórka z dodatkiem mięty,który podałam z ziemniaczkami

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ogórek zielony duży: 1.5 sztuki
    - wywar mięsny: 600 mililitrów
    - koperek: 3 łyżki
    - śmietana 18 %: 70 mililitrów
    - mięta - listki (średnie): 15 sztuk
    - sol. pieprz do smaku: 1 sztuka
    - małe młode ziemniaki: 30 dekagramów

Zupa krem z zielonego ogórka z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do wywaru, lekko solimy. Gotujemy 15 minut na niedużym ogniu. Wlewamy śmietanę i wyłączamy, gdy tylko się zagotuje. Dorzucamy listki mięty i dokładnie miksujemy. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pokrojonymi w talarki młodymi ziemniaczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy