Zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ok. 400 g zielonego mrożonego groszku,
    - bulion warzywny (ok. 1-2 szklanki),
    - 1-2 łyżki oliwy z oliwek Gallo Classico,
    - 2 jajka,
    - sól, pieprz,
    - 1/2 cebuli,
    - odrobina śmietany 18%.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Jajko

Zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na oliwie z oliwek. W tym samym czasie, groszek wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzącym bulionem do przykrycia go. Gotujemy do miękkości ok. 5 min. Dodajemy uduszoną cebulkę, wszystko blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mała rada: ja zazwyczaj wodę odlewam i dodaję mniej, a potem jak mam za gęstą konsystencję zupy dolewam więcej. Jeżeli chcemy uzyskać idealnie gładki krem, możemy przecedzić/przetrzeć go przez sitko. Na sitku zostaną pozostałości skórki groszku. Niektórzy je lubią niektórzy nie. Mi nie przeszkadza :) Na koniec skraplamy zupę odrobiną oliwy z oliwek Gallo. Możemy dodać do smaku odrobinę śmietany 18%.

    Jajka w koszulkach:
    W garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy rozbite jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Zmniejszamy ogień, gotujemy ok. 3 minuty tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Jajko kładziemy na zupę.

Porady

Zupa bez jajka można całkowicie nazwać wegańską :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować