Zupa krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na oliwie z oliwek. W tym samym czasie, groszek wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzącym bulionem do przykrycia go. Gotujemy do miękkości ok. 5 min. Dodajemy uduszoną cebulkę, wszystko blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Mała rada: ja zazwyczaj wodę odlewam i dodaję mniej, a potem jak mam za gęstą konsystencję zupy dolewam więcej. Jeżeli chcemy uzyskać idealnie gładki krem, możemy przecedzić/przetrzeć go przez sitko. Na sitku zostaną pozostałości skórki groszku. Niektórzy je lubią niektórzy nie. Mi nie przeszkadza :) Na koniec skraplamy zupę odrobiną oliwy z oliwek Gallo. Możemy dodać do smaku odrobinę śmietany 18%.
Jajka w koszulkach:
W garnuszku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy rozbite jajko w środek powstałego wiru, bądź rozbijamy jajko na łyżkę i delikatnie kładziemy nią jajko na wodę. Zmniejszamy ogień, gotujemy ok. 3 minuty tak, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. Jajko kładziemy na zupę.
Porady
Zupa bez jajka można całkowicie nazwać wegańską :)
Komentarze