Wspaniała, zdrowa i przede wszystkim bardzo szybka w przygotowaniu zupka ze świeżego groszku. Groszek zawiera dużo witamin, m.in. B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest niskokaloryczny i lekkostrawny.
Zupa-krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostę i podskmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany.
Komentarze