Zupa-krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

Wspaniała, zdrowa i przede wszystkim bardzo szybka w przygotowaniu zupka ze świeżego groszku. Groszek zawiera dużo witamin, m.in. B i K oraz kwas foliowy i białko. Ponadto jest niskokaloryczny i lekkostrawny.

Składniki:

  • por,
    łyżka masła,
    1/2 szklanki posiekanej cebuli,
    2 szklanki domowego bulionu drobiowego,
    300g świeżego groszku,
    pęczek świeżej mięty,
    łyżeczka soli,
    1/4 łyżeczki pieprzu.

Zupa-krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por oczyścić i bardzo dokładnie umyć, by wypłukać ze środka cały piasek. Następnie pokroić w kostę i podskmażyć na łyżce masła. Dodać cebulę. Dusić ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Wlać bulion, wsypać wyłuskany groszek. Zagotować i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Dodać umytą i posiekaną miętę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do blendera i zmiksować na krem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem z kwaśnej śmietany.

Komentarze

Podobne przepisy