Zupa krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

Zupa z zielonego groszku jest prosta w przygotowaniu, pożywna i pyszna. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję, kusi już samym kolorem.

Składniki:

  • 2 puszki zielonego groszku
    2 łyżki masła
    1 cebula
    3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    Sól, pieprz
    Cukier

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać odsączony z zalewy groszek. Zamieszać i chwilę smażyć. Dodać bulion i krótko gotować, aby groszek zmiękł. Zmiksować, dodać szczyptę cukru i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Porady

Podawać z grzankami lub ptysiami. Można przygotować z groszku mrożonego (3 szklanki).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy