- Puszka groszku konserwowego 400g
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 szklanka wywaru jarzynowego (może być z kostki)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- sok z cytryny (do smaku)
- sól, pieprz, duża szczypta mielonego imbiru
Sposób przygotowania przepisu:
ZUPA - KREM Z ZIELONEGO GROSZKU
1.
Jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2.
W rondelku rozpuścić masło, dodać olej i posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Odcedzić groszek, dodać do cebuli, przemieszać i zalać wywarem jarzynowym. Zagotować. Zmiksować blenderem groszek z cebulą, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dużą szczyptą imbiru.
Dokładnie wymieszać.
3.
Podawać gorący krem, z kleksem z jogurtu czosnkowego.
Do zupy można podać groszek ptysiowy lub grzanki.
Komentarze