Zupa krem z wędzonego boczku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Podana z puree ziemniaczanym i jajkiem sadzonym. TORPEDA!!! Polecam.

  • 60 min

Składniki:


  • 4l. wywaru z wędzonych kości
    0,5l mleka
    0,2l.śmietanki 30%
    800g.wędzonego boczku
    2 czosnkowe cebule
    4 marchewki
    2 pietruszki korzeń
    4 ziemniaki
    1 łyżka ostrej musztardy
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżka posiekanego świeżego majeranku
    1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    sól,pieprz do smaku
    ponad to:
    ------------
    1kg.ziemniaków
    1 por tylko biała część
    50g. masła
    10 jajek
    kiełki lucerny do dekoracji
    sól,biały pieprz

Zupa krem z wędzonego boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę,ziemniaki,pietruszkę,obieramy,płuczemy,kroimy w grubą kostkę,W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy warzywa,podsmażamy kilka chwil,wlewamy bulion,oraz mleko.Gotujemy zupę na małym ogniu ,aż warzywa zmiękną.W między czasie boczek i cebulę kroimy w małą kosteczkę,smażymy na ładne skwarki,dodajemy do zupy,wsypujemy świeże zioła,musztardę,chrzan,doprawiamy do smaku,miksujemy blenderem na gładki krem.Zabielamy śmietaną.

    Puree:
    ---------
    Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą,gotujemy w mundurkach do miękkości,odcedzamy,obieramy,przeciskamy przez praskę dwukrotnie.Por cieniutko kroimy w plasterki,smażymy na maśle aż zmiękną,dodajemy do ziemniaków,doprawimy do smaku solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.

    Na czarną blachę do piekarnika kładziemy papier do pieczenia,smarujemy cieniutko masłem,wbijamy jajka,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C,na ok.10min.

    Puree porcjujemy do głębokich talerzy.Na ziemniaki kładziemy jajko sadzone,zalewamy zupą,dekorujemy kiełkami.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy