Zupa-krem z warzyw korzeniowych z botwinką i grzankami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zupa powstała pod wpływem pogody. Wiatr, ciemne chmury i minimalna dawka słońca to zdecydowanie nie pogoda dla mnie. Tracę wtedy wszelkie siły, a ta zupa dodaje energii i rozgrzewa.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE::
    - marchew: 4 sztuki
    - pietruszka (korzeń): 2 sztuki
    - seler-korzeń: 1 sztuka
    - botwinka z buraczkami: 1 pęczek
    - seler naciowy, łodyga: 4 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - kromki czerstwego chleba: 4 sztuki
    - bulion mięsny: 2 litry
    PRZYPRAWY::
    - sól: 2 łyżeczki
    - papryka słodka: 2 łyżeczki
    - papryka ostra: 1 łyżeczka
    - pieprz cayenne: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa-krem z warzyw korzeniowych z botwinką i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, pokroić w mniejsze kawałki. Bulion podgrzać, dodać warzywa i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie doprawić, dodać pokrojoną botwinkę, gotować jeszcze ok. 10-15min.
  • 2. Całość ostudzić i dokładnie zblendować, lub przetrzeć przez sito.
  • 3. Kromki czerstwego chleba pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oliwy wymieszanej z olejem i podgrzewać grzanki do chrupkości.
  • 4. Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany, garścią grzanek i świeżym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować