Zupa krem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy soczewicę i groch do gotowania. Soczewicy nie musi wcześniej moczyć, jedynie płuczemy. Groch, jeśli nie jest paroletni, także nie potrzebuje namaczania. Soczewicę i groch wsypujemy do garnka (3 litry lub więcej), zalewamy wodą (około 1,5 razy więcej niż soczewicy), słodzimy, wsypujemy kurkumę, chana masalę i mango. Nie solimy przed ugotowaniem. Gotujemy na małym ogniu, sprawdzamy czy jest wystarczająca ilość wody, w razie potrzeby dolewamy zimnej wody, dzięki czemu nasza soczewica i groch ugotują się szybciej. Gotujemy aż składniki praktycznie rozpadną się.
2.W czasie gotowania soczewicy, wstawiamy wywar z warzyw. Marchewki, pietruszka, seler, por, wszystkie przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, goździki, pieprz) i gotujemy pod przykryciem minimum godzinę. Nie solimy.
3.Po około 1,5 godziny soczewica z grochem powinna się już doskonale rozgotować. Z wywaru przekładamy dwie marchewki i jedną pietruszkę do soczewicy. Soczewicę i resztę składników traktujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wywar warzywny dolewamy do soczewicy (bez przypraw i reszty warzyw).Dodajemy łyżkę masła klarowanego lub oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy w miseczkach z grzankami uprzednio uprażonymi na patelni z odrobiną masła lub oliwy. Możemy przybrać natką pietruszki.
Komentarze