Zupa krem z soczewicy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa wegetariańska z indyjską nutą smakową. Łatwa, prosta i syta. Idealna na listopadową słotę.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - czerwona soczewica (może być inna): 400 gramów
    - groch łuskany: 150 gramów
    - marchewka: 4 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - seler: 0.5 sztuki
    - por: 1 sztuka
    - imbir świeży: 100 gramów
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - tymianek: 0.33 łyżeczki
    - cząber: 0.33 łyżeczki
    - goździki: 3 sztuki
    - kurkuma: 1 łyżka
    - chana masala: 1 łyżka
    - mango (suszone, mielone, podobnie jak kurkuma): 0.5 łyżki
    - pieprz (najlepiej świeżo mielony): 4 szczypty
    - sól: 1 łyżeczka
    - cukier brązowy: 3 łyżeczki
    - sklarowane masło (może być także zwykłe masło, lub oliwa jak kto lubi): 1 łyżeczka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - grzanki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy soczewicę i groch do gotowania. Soczewicy nie musi wcześniej moczyć, jedynie płuczemy. Groch, jeśli nie jest paroletni, także nie potrzebuje namaczania. Soczewicę i groch wsypujemy do garnka (3 litry lub więcej), zalewamy wodą (około 1,5 razy więcej niż soczewicy), słodzimy, wsypujemy kurkumę, chana masalę i mango. Nie solimy przed ugotowaniem. Gotujemy na małym ogniu, sprawdzamy czy jest wystarczająca ilość wody, w razie potrzeby dolewamy zimnej wody, dzięki czemu nasza soczewica i groch ugotują się szybciej. Gotujemy aż składniki praktycznie rozpadną się.
  • 2. W czasie gotowania soczewicy, wstawiamy wywar z warzyw. Marchewki, pietruszka, seler, por, wszystkie przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, cząber, goździki, pieprz) i gotujemy pod przykryciem minimum godzinę. Nie solimy.
  • 3. Po około 1,5 godziny soczewica z grochem powinna się już doskonale rozgotować. Z wywaru przekładamy dwie marchewki i jedną pietruszkę do soczewicy. Soczewicę i resztę składników traktujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Wywar warzywny dolewamy do soczewicy (bez przypraw i reszty warzyw).Dodajemy łyżkę masła klarowanego lub oliwy, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy w miseczkach z grzankami uprzednio uprażonymi na patelni z odrobiną masła lub oliwy. Możemy przybrać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować