ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca i syta zupa.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki :
    - 5 łodyg selera naciowego
    - 2 marchewki
    - 1 ząbek czosnku
    - 1/2 małej cebuli
    - por (biała część ok. 10cm)
    - 5 ziemniaków
    - natka pietruszki
    - 1 serek topiony kremowy
    - 2 kostki rosołowe
    - sól, pieprz ziołowy, szczypta gałki muszkatołowej,
    - szczypta mielonego ziela angielskiego
    - 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju

Zupa krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na rozgrzane masło z olejem dać pokrojoną cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę, por i posiekany czosnek.
    Mieszając poddusić, aż warzywa się zeszklą.
  • ZUPA KREM Z SELERA NACIOWEGO 2. 2. Zagotować 2 litry wody, dodać kostki rosołowe, podduszone warzywa z patelni, pokrojone ziemniaki i pokrojone łodygi selera.
    Gotować do miękkości. Dodać serek topiony i dalej gotować, aż się serek rozpuści.
    Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki, przyprawić solą, pieprzem ziołowym, szczyptą gałki muszkatołowej i mielonego ziela angielskiego.
  • 3. 3. Zupę zblendować i zagotować mieszając.
    Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub pikantnymi ciasteczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy