Zupa krem z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrany seler scieramy na grubych oczkach, cebule obieramy, siekamy w talarki, orzechy tez siekamy. Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy seler i cebulę, podsmażamy, nastepnie dusimy pod pzykryciem do miekkosci. Gdy warzywa bedą juz miekkie, dodajemy orzechy i smażymy jeszcze chwilę. Całośc zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze na małym ogniu. Następnie miksujemy wszystko, dodajemy jogurt, przyprawy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Zupe serwujemy z grzankami, posypujemy orzechami i pietruszką. Można posypać tez startym żółtym serem.
Grzanki: chleb kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju aż grzanki sie zrumienią.
Komentarze