Zupa krem z sałaty lodowej

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zupa w postaci kremu z nietypowego składnika – kruchej i soczystej sałaty lodowej. Dla wzmocnienia smaku – pieczarki, cebula i korzeń pietruszki. Ziemniaki natomiast w typowej roli „zagęstnika”. Dodatkowy aromat nadają nasiona kozieradki i oregano, orzechowego charakteru – prażone ziarna słonecznika, natomiast kremowej konsystencji – śmietanka kremówka.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej (450 g)
    190 g obranych ziemniaków
    125 g oczyszczonych pieczarek
    80 g obranej białej cebuli
    70 g obranego korzenia pietruszki
    2 kopiaste łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego + dodatkowo do posypania każdej porcji (ilość wg uznania)
    2 łyżki oliwy lub oleju
    200 g słodkiej śmietanki 30%
    5 szklanek bulionu warzywnego
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka oregano suszonego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z sałaty lodowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z sałaty lodowej 1. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać drobno pokrojone pieczarki, cebulę i pietruszkę, wsypać nasiona kozieradki i oregano. Składniki smażyć 5 min, mieszając.
  • Zupa krem z sałaty lodowej 2. Następnie dołożyć pokrojone na małe kawałki ziemniaki i rozdrobnioną sałatę – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
  • Zupa krem z sałaty lodowej 3. Zawartość garnka zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 15 – 20 min (do miękkości składników). Do zupy wlać śmietankę i wsypać ziarna słonecznika (2 kopiaste łyżki) – zblendować. Przed podaniem zupę podgrzać i doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem. Każdą porcję zupy posypać prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować