Nietuzinkowa zupa z dodatkiem razowego chleba. Mimo użycia niewielu przypraw, danie wyszło bardzo aromatyczne. Ciekawy i niezwykle smaczny sposób na nudę w kuchni. Polecam!
Składniki:
2 większe marchewki (łącznie 250 g)
½ większego selera (250 g)
1 duże jabłko (200 g)
200 g pieczarek
2 mniejsze białe cebule (łącznie 150 g)
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g masła
200 g śmietanki kremówki 30%
6 szklanek bulionu warzywnego
300 g chleba mieszanego razowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
wyłuskane prażone orzechy włoskie do przybrania każdej porcji
Zupa krem z razowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać, pieczarki oczyścić, z jabłka wykroić gniazda nasienne. Składniki drobno pokroić.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i czosnek – zeszklić. Dodać marchewkę, seler, pieczarki i jabłko – smażyć 2 – 3 min. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.
2.Do zawartości garnka dodać pokrojony w małą kostkę chleb, miętę i natkę pietruszki, wlać śmietankę. Wymieszać i gotować 5 – 7 min. Zupę zblendować, a następnie doprawić do smaku. Danie podawać z dodatkiem prażonych orzechów.
Komentarze