Zupa krem z razowca

0 (0 ocen)

Nietuzinkowa zupa z dodatkiem razowego chleba. Mimo użycia niewielu przypraw, danie wyszło bardzo aromatyczne. Ciekawy i niezwykle smaczny sposób na nudę w kuchni. Polecam!

Składniki:

  • 2 większe marchewki (łącznie 250 g)
    ½ większego selera (250 g)
    1 duże jabłko (200 g)
    200 g pieczarek
    2 mniejsze białe cebule (łącznie 150 g)
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    100 g masła
    200 g śmietanki kremówki 30%
    6 szklanek bulionu warzywnego
    300 g chleba mieszanego razowego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    wyłuskane prażone orzechy włoskie do przybrania każdej porcji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z razowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z razowca 1. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać, pieczarki oczyścić, z jabłka wykroić gniazda nasienne. Składniki drobno pokroić.
    W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i czosnek – zeszklić. Dodać marchewkę, seler, pieczarki i jabłko – smażyć 2 – 3 min. Następnie wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 min.
  • Zupa krem z razowca 2. Do zawartości garnka dodać pokrojony w małą kostkę chleb, miętę i natkę pietruszki, wlać śmietankę. Wymieszać i gotować 5 – 7 min. Zupę zblendować, a następnie doprawić do smaku. Danie podawać z dodatkiem prażonych orzechów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować