zupa krem z pomidorów z żółtymi pierożkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

pyszna, efektowna i pyszna

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - puszki pomidorów krojonych: 2 sztuki
    - łodyga selera naciowego: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - woda: 4 szklanki
    - jogurt bałkański: 2 łyżki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - mąka: 500 gramów
    - szpinak mrożony rozdrobniony: 450 gramów
    - twaróg wędzony z pieprzem i czosnkiem: 400 gramów
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sól, pieprz, bazylia: 1 szczypta
    - kurkuma: 1 sztuka
    - papryka słodka mielona: 1 szczypta
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pierogi

Zupa krem z pomidorów z żółtymi pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pomidory, pokrojone łodygi selera i obrany czosnek gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego 20 minut,
    po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy i zupę miksujemy,
    przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią,
    koncentrat mieszamy z jogurtem i dodajemy do zupy,
    gotujemy całość jeszcze 10 minut,
  • 2. szpinak (wcześniej rozmrożony) smażymy kilka minut i schładzamy, dodajemy do niego twaróg i całość miksujemy,
    przyprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy
    z mąki, ½ szklanki wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi,
    rozwałkowujemy i kieliszkiem wycinamy kółka,
    na połowie z nich układamy małe porcje masy i przykrywamy pozostałymi kółkami,
    sklejamy pierogi naokoło,
  • 3. gotujemy pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia,
    odcedzamy i przelewamy zimną wodą,
    podajemy w zupie, dekorujemy natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować