Zupa krem z pomidorów z żółtymi pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pomidory, pokrojone łodygi selera i obrany czosnek gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego 20 minut,
po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy i zupę miksujemy,
przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią,
koncentrat mieszamy z jogurtem i dodajemy do zupy,
gotujemy całość jeszcze 10 minut,
2.szpinak (wcześniej rozmrożony) smażymy kilka minut i schładzamy, dodajemy do niego twaróg i całość miksujemy,
przyprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy
z mąki, ½ szklanki wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi,
rozwałkowujemy i kieliszkiem wycinamy kółka,
na połowie z nich układamy małe porcje masy i przykrywamy pozostałymi kółkami,
sklejamy pierogi naokoło,
3.gotujemy pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia,
odcedzamy i przelewamy zimną wodą,
podajemy w zupie, dekorujemy natką pietruszki
Komentarze