Zupa-krem z pomidorów i papryki

0 (0 ocen)

Gęsta , kremowa , rozgrzewająca o mocnym i wyrazistym smaku .

Składniki:

  • ( na 2-3 porcje )

    2 duże dojrzałe pomidory

    1 spora czerwona papryka

    2 marchewki

    1 korzeń pietruszki

    1 cebula

    1 ząbek czosnku

    1 szklanka bulionu

    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    sól i pieprz do smaku

    2 łyżki oleju

Zupa-krem z pomidorów i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę i czosnek . Warzywa myjemy , pomidory obieramy ze skóry , marchew i pietruszkę także obieramy . Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych . Wszystkie warzywa kroimy w kostkę . Na podsmażoną cebulkę wrzucamy marchew i korzeń pietruszki . Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut . Następnie dodajemy paprykę i pomidory . Doprawiamy solą , pieprzem i dodajemy zioła prowansalskie . Dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną . Wlewamy bulion i ponownie gotujemy kilka minut . Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i przy pomocy blendera ucieramy całość na gładki krem . Wstawiamy na gaz ponownie i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem . Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego .

Komentarze

Podobne przepisy