Zupa-krem z pomidorów i papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim posiekaną cebulkę i czosnek . Warzywa myjemy , pomidory obieramy ze skóry , marchew i pietruszkę także obieramy . Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych . Wszystkie warzywa kroimy w kostkę . Na podsmażoną cebulkę wrzucamy marchew i korzeń pietruszki . Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut . Następnie dodajemy paprykę i pomidory . Doprawiamy solą , pieprzem i dodajemy zioła prowansalskie . Dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną . Wlewamy bulion i ponownie gotujemy kilka minut . Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia i przy pomocy blendera ucieramy całość na gładki krem . Wstawiamy na gaz ponownie i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem . Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego .
Komentarze