Zupa krem z pokrzyw z grzankami czosnkowymi

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wyśmienita i bardzo zdrowa zupa, którą możemy stworzyć z roślin z naszego ogródka.

  • 15 min

Składniki:

  • Bulion warzywny
    -1,5 l wody
    -włoszczyzna
    -pieprz
    -sól
    -wegeta do smaku

    Zupa z pokrzyw
    - Builon
    - pokrzywy ( same liście około 60)
    -grzanki czosnkowe

    Zawiesina
    - mąka 1 łyżka
    - śmietana 12% 2 łyżki
    - kilka łyżek zupy z pokrzyw

Zupa krem z pokrzyw z grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion:
    Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Wodę wlać do odpowiedniego garnka. Dodać do niej marchew, pietruszka, seler, por pokrojone w plastry oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i gotować do miękkości. Następnie bulion przecedzić przez gęste sitko.
    Zupa z pokrzyw:
    Liście zalać wrzątkiem i zagotować na 2 min, przecedzić. Liście pokrzywy zblenderować i dodać do bulionu. Doprawić. Gotować przez 5 min, Następnie przygotowac zawiesinę. Do rondelka dodać śmietanę, mąkę i gorącą zupę , dokładnie wymieszać i dodać do reszty zupy. Doprowadzić do zagotowania. Na samym końcu doprawić. Podawać z grzankami czosnkowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy