Dla tych, którzy nie za bardzo przepadają za pietruszką, będzie to miła niespodzianka. Smaczna, lekko słodkawa zupa krem, sprawdzi się w te zimowe dni.
40 min
Składniki:
1 kg pietruszki (korzeń)
4 łyżki oliwy z pestek winogron
1 gruszka
1,5 l bulionu warzywnego
szczypta startej skórki cytrynowej
migdały
świeża trybula
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zupa krem z pietruszki i gruszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pietruszki obieramy i kroimy na plasterki, podsmażamy na oleju przez kilka minut.
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki, dodajemy do pietruszki. Smażymy razem 5 minut. Zalewamy bulionem, dodajemy skórkę z cytryny, gotujemy 15-20 min. Zupę miksujemy na gładko, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Podajemy z posiekaną trybulą i posiekanymi migdałami.
Komentarze