Zupa krem z pieczonym czosnkiem

5 (152 ocen)

  • 30 min

Doskonale rozgrzewająca i sycąca zupa idealna na chłodne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 l bulionu warzywnego
    - 1 główka czosnku
    - 1 cebula
    - 3 duże ziemniaki
    - pół szklanki śmietany 18%
    - suszony tymianek
    - oliwa z oliwek
    - sól pieprz
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z pieczonym czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany czosnek skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku, aż lekko się zarumieni. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej posiekaną drobno cebulę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy podpieczony czosnek i sporą szczyptę tymianku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Po ugotowaniu odstawiamy zupę, aby lekko przestygła, po czym dodajemy śmietanę i blendujemy. Doprawiamy pieprzem i solą. Zupę można podawać z grzankami czosnkowymi, co jeszcze bardziej podkreśli jej aromat, z kleksem śmietany lub skropioną oliwą z oliwek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować