Zupa-krem z pieczonych warzyw z grznkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo syta i smaczna zupa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
    1 średnia marchewka
    2 małe cebule
    3 ząbki czosnku
    garść selera naciowego
    1 ziemniak
    1 mała papryka
    1 mała puszka kukurydzy
    1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku
    6 kromeczek bułki paryskiej
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego

Zupa-krem z pieczonych warzyw z grznkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, paprykę, cebulę, marchew, czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Blaszkę do pieczenia skrapiamy oliwą z oliwek (1 łyżka), wysypujemy warzywa i kukurydzę. Zapiekamy ok. 30 min. w 180 st. C. do zarumienienia warzyw. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, posiekaną zieleninę oraz koncentrat i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości, miksujemy
  • 2. Kromki bułki paryskiej kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzucamy bułkę, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podsmażamy na dużym ogniu, aż grzanki będą chrupkie i lekko złociste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy