Zupa-krem z pieczonych warzyw z grznkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, paprykę, cebulę, marchew, czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Blaszkę do pieczenia skrapiamy oliwą z oliwek (1 łyżka), wysypujemy warzywa i kukurydzę. Zapiekamy ok. 30 min. w 180 st. C. do zarumienienia warzyw. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, posiekaną zieleninę oraz koncentrat i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości, miksujemy
2.Kromki bułki paryskiej kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i wrzucamy bułkę, doprawiamy ziołami prowansalskimi. Podsmażamy na dużym ogniu, aż grzanki będą chrupkie i lekko złociste.
Komentarze