Zupa krem z pieczonych warzyw

0 (0 ocen)

Aromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :)Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :)Musicie koniecznie spróbować ;)

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu
    1 duża cukinia lub 2 małe
    4 pomidory
    2 czerwone papryki
    1 marchewka
    sól, pieprz ziołowy
    papryka słodka
    ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać)
    czosnek granulowany
    przyprawa do ziemniaków

Zupa krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią i zmiękną.
  • 2. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy na pół i również pieczemy w 200 stopniach, aż pojawią się na niej czarne plamy. Następnie wkładamy do woreczka foliowego na 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy z niej skórkę. Razem z papryką możemy upiec pomidory, kroimy je na ósemki i posypujemy przyprawą, delikatnie podpiekamy.
  • 3. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby.

Porady

Zupę można zabielić śmietaną, ja tego nie robiłam- i tak była pyszna! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy