Kulinarne freestyle są rewelacyjne. Przy niewielkiej ilości składników można zawsze wyczarować coś smacznego. Tym razem papryka ,pomidory ,marchew ,bazylia ,natka...cudowne smaki lata :D jeszcze czujemy ten zapach...
1 godz. 30 min
Składniki:
2 czerwone papryki
zielona papryka
400 g pomidorów
400 g młodej marchewki
garść świeżej bazylii
600 ml bulionu drobiowo-warzywnego
300 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki drobnego makaronu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżka mielonej kozieradki
pęczek natki pietruszki
Zupa krem z pieczonych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki zawijamy osobno w folię aluminiową. Postępujemy tak też z pomidorami i marchewką (marchewki obieramy przed). Warzywa zapiekamy 40 min w temperaturze 200°C. Studzimy. Papryki i pomidory obieramy ze skórek ,razem z marchewką kroimy na małe kawałki. Bazylię siekamy. Papryki ,pomidory ,marchewki i bazylię przekładamy do garnka ,zalewamy bulionem ,sokiem pomidorowym i zagotowujemy. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy do zupy ,studzimy i miksujemy. Doz zupy dodajemy drobny makaron ,mielony imbir i kozieradkę. Podgrzewamy (cały czas mieszając) do momentu ,kiedy makaron zmięknie. Podajemy gorące z posiekaną natką pietruszki.
Komentarze