zupa krem z pieczonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Zapach pomidorów pieczonych z czosnkiem unosił się w kuchni zachęcając nas do skosztowania delikatnej, kremowej zupy. Uwielbiamy pomidorówkę, a ta jej wersja podbiła nasze serca i kubki smakowe. Jedliśmy ją z pierożkami tortellini, posypaną startym serem. Pycha!

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (najlepiej Lima)
    3 duże ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    750 ml wody
    2 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    sól, pieprz
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka cukru
    100 ml śmietanki kremówki
    pierożki tortellini z serem, starty ser, listki bazylii - do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z pieczonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyłam, przekroiłam na pół i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam olejem, na wierzchu ułożyłam posiekane ząbki czosnku. Wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczone pomidory lekko ostudziłam i obrałam ze skórki.
    Zagotowałam wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodałam upieczone pomidory, lekko osoliłam, całość gotowałam 30 minut. Po tym czasie wyjęłam liść i ziele, a pomidory zblendowałam, dodałam koncentrat, zioła, doprawiłam cukrem, solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlałam śmietankę. Podałam z pierożkami tortellini, startym serem i listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować