zupa-krem z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

  • 60 min

;pomysł zrodził się z konieczności zużycia nadmiaru papryki pieczonej, jaką miałam w zamrażarce

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsistej czerwonej, słodkiej papryki
    1-1,5 litra bulionu warzywnego
    mały kubek śmietany 18%
    sól, pieprz cayenne lub biały pieprz do
    smaku
    kilka cienkich kromek bagietki
    kilka cieniutkich plasterków sera parmezan
    lub innego sera bardzo dobrej jakości,
    utworzonych skrobaczką do sera
    listki świeżej bazylii i paseczki surowej
    papryki do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. paprykę umyj i upiecz w piecu w temperaturze ok. 180 stopni
    2. przygotuj esencjonalny bulion warzywny
    3. upieczoną i wystudzoną paprykę obierz z łup oraz rozdrobnij blenderem
    4. połącz z bulionem dodając go w taki sposób, aby zachować konsystencję kremu i ponownie rozdrabniaj blenderem
    5. zagotuj zupę dla dobrego połączenia się składników- posól i popieprz do smaku
    6. dodaj śmietanę i zamieszaj zupę
    7. przygotuj grzanki- każdą kromkę bagietki delikatnie posmaruj oliwą pędzelkiem i przypiecz na patelni na lekko złoty kolor
    8. wlej krem z papryki do miseczek , ułóż przynajmniej po jednej grzance z serem i dla ozdoby dodaj po listku świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować