;pomysł zrodził się z konieczności zużycia nadmiaru papryki pieczonej, jaką miałam w zamrażarce
60 min
Składniki:
1 kg mięsistej czerwonej, słodkiej papryki
1-1,5 litra bulionu warzywnego
mały kubek śmietany 18%
sól, pieprz cayenne lub biały pieprz do
smaku
kilka cienkich kromek bagietki
kilka cieniutkich plasterków sera parmezan
lub innego sera bardzo dobrej jakości,
utworzonych skrobaczką do sera
listki świeżej bazylii i paseczki surowej
papryki do przybrania
Zupa-krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. paprykę umyj i upiecz w piecu w temperaturze ok. 180 stopni
2. przygotuj esencjonalny bulion warzywny
3. upieczoną i wystudzoną paprykę obierz z łup oraz rozdrobnij blenderem
4. połącz z bulionem dodając go w taki sposób, aby zachować konsystencję kremu i ponownie rozdrabniaj blenderem
5. zagotuj zupę dla dobrego połączenia się składników- posól i popieprz do smaku
6. dodaj śmietanę i zamieszaj zupę
7. przygotuj grzanki- każdą kromkę bagietki delikatnie posmaruj oliwą pędzelkiem i przypiecz na patelni na lekko złoty kolor
8. wlej krem z papryki do miseczek , ułóż przynajmniej po jednej grzance z serem i dla ozdoby dodaj po listku świeżej bazylii.
Komentarze