Zupa krem z pieczonej dyni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Klasyka w swoim rodzaju. Krem z pieczonej dyni już dawno podbił moje serce. To jesienne warzywo przetrwało do wiosny przepięknie dekorując ławę. Nadeszła pora by wziąć się za nią, a właściwie KiMona zadecydowała, co jakiś czas spychając ją z ławy. Dzień wcześniej upiekłem z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci pysznego kremu.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (około 1,5 kg)

    2 marchewki

    1 główka czosnku

    50 ml oliwy

    100 ml mleczka kokosowego

    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z pieczonej dyni 1. Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona, razem z obranymi marchewkami i przekrojonym czosnkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Obficie skrapiamy oliwą, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C, pieczemy około 35-40 minut.

    Marchewki kroimy, czosnek wyciskamy z łupin, miąższ dyni oddzielamy od skórki, zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), miksujemy na gładko.

    Następnie przecieramy przez drobne sito, dodajemy mleczko kokosowe podgrzewamy, do smaku doprawiamy solą.

    Podajemy z ulubionym pieczywem lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować