Zupa krem z pieczarek ze smażonym, wędzonym boczkiem

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam zupe pieczarkowa nie tylko taka tradycyjna - pokrojone pieczarki i makaron a zupe krem. To jest zmodyfikowany przepis rodzinny. To jedna z niewielu zup które jada moj bardzo wybredny maz. I mówi cytując "mmmmmmm mmmmm" Chyba większego komplementu nie mogła ta zupa usłyszec

  • 30 min

Składniki:

  • 2 małe serki topione – kremowe
    25 dag pieczarek
    1 cebula
    4 plastry wędzonego boczku
    Łyżka posiekanej natki pietruszki
    Łyżka posiekanego koperku świeżego lub pół łyżki suszonego
    0,5 litra bulionu – ja zrobiłam na 3 skrzydełkach, z marchewką i pietruszką, doprawiłam solą i pieprzem. Mięso z bulionu i warzywa dorzuciłam potem do zupy.
    4 łyżki oliwy
    2 kromki chleba żytniego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczarek ze smażonym, wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebulę obrałam i wrzuciłam do malaksera.
  • 2. W garnku rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Wrzuciłam pieczarki i cebule i poddusiłam ok. 10 minut. Posypałam pieprzem i solą. Zalałam bulionem.
  • 3. .W tym czasie pokroiłam boczek. Podsmażyłam go na reszcie oliwy. Połowę podsmażonego boczku dodałam do zupy.
  • 4. Pokroiłam chleb w kostkę. Wrzuciłam do pozostałego boczku i chwilę podpiekałam na małym ogniu.
  • 5. W między czasie zmiksowałam Benderem bulion z pieczarkami, marchewka, pietruszka i mięsem z kurczaka.
  • 6. Wrzuciłam serki do gotującej się zupy i energicznie pomieszałam. Doprawiłam solą, pieprzem, papryką słodka i mieszanką ziół.

    Podałam przybrane pietruszką i posypane grzankami z chleba i boczku

Porady

Mozna dodac namoczonych suszonych grzybow zeby byla bardziej aromatyczna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować