Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta

4.5 (195 ocen)

  • 45 min

Zupa - krem z pieczarek to bardzo pyszna zupka i niezwykle aromatyczna. Posypana dużą ilością szczypiorku będzie pysznym pomysłem na obiad. Zupę zagęściłam serkiem ricotta i to również nadało jej wyjątkowego smaku. Lekka a zarazem syta.

  • 45 min

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
    2 duże pietruszki
    1 średnia marchewka
    2 średnie cebule
    masło do smażenia
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    sok z cytryny
    10 dag serka ricotta
    szczypiorek według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i warzywa obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Dwie pieczarki odkładamy, a pozostałe kroimy razem z warzywami na małe kawałki.
  • 2. W garnku roztapiamy około 1 łyżkę masła, wrzucamy pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i chwilę przesmażamy, następnie wrzucamy warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników.
  • 3. Odłożone pieczarki kroimy w półplasterki, następnie dusimy na maśle do miękkości i zrumieniania, na koniec oprószamy solą.
  • 4. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy.
  • 5. Gdy składniki zupy będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  • 6. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i serek ricotta, zagotowujemy mieszając, żeby serek rozpuścił się w zupie.
  • 7. Na talerze nakładamy porcje zupy, usmażonych pieczarek i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Serek Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować