Zupa krem z pieczarek i kalafiora

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, szybka i dietetyczna zupa z pieczarek i kalafiora z mleczną pianką i domowymi ziołowymi grzankami !

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kalafiora
    150 g obranych pieczarek
    1 l bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    Sól, pieprz
    Mleko sojowe (dobre do spieniania) lub krowie

    Grzanki:
    Kilka kromek chleba
    1 łyżka oleju
    ulubione zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pieczarek i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa:
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w pióra pieczarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora i przyprawy. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20-25 min, aż kalafior będzie miękki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Grzanki:
    Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ulubioną mieszankę ziół. Podsmażamy grzanki kilka minut.
  • 3. Pianka:
    Mleko sojowe podgrzewamy w garnuszku. Jak zrobi się gorące za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznego robimy piankę (ważne aby kupić mleko, które się spienia, polecam niebieskie mleko sojowe firmy “Joya”).
  • 4. Zupę nalewamy do słoiczków lub misek, na wierchu kładziemy piankę. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki i ziołowymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować