Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa pieczarkowa z sezamem. Podaję ją jako pierwsze danie obiadowe.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bulion (warzywny lub drobiowy): 800 mililitrów
    - pieczarki: 400 gramów
    - cebula (czerwona/średeniej wielkości): 1 sztuka
    - śmietana (18 %): 150 mililitrów
    - masło klarowane: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (czarny/ziarna): 4 sztuki
    - ziarno sezamu: 4 łyżeczki
    - pietruszka (natka / posiekana): 2 łyżki

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2 litrowego garnka z grubym dnem wrzucić masło, posiekaną cebulę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, dusić 8-10 minut.Wlać bulion, wsypać sól,zagotować.Ziarna pieprzu utłuc w moździerzu, wrzucić do zupy.
  • 2. Do śmietany wsypać mąkę,wlać dwie łyżki zimnej wody,wymieszać. Przelać do gorącej zupy, dodać natkę pietruszki, całość zmiksować blenderem.
  • 3. Krem z pieczarek przelać do misek, posypać sezamem, udekorować listkami świeżych ziół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy