Zupa krem z pieczarek

0 (0 ocen)

Pieczarkowy krem podany z grzankami to pyszne rozgrzewajace danie.

Składniki:

  • 500 gr pieczarek
    1 mala cebula
    0.75 ml bulionu warzywnego
    marchewka,seler naciowy
    maslo
    3 lyzki smietany
    sol,pieprz
    pietruszka
    grzanki

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokrojone na grubsze plastry oraz cebule podsmazamy na masle.W bulionie warzywnym gotujemy drobno pokrojona marchewke i seler naciowy,jak warzywa zmiekna dodajemy do nich przysmazone pieczarki z cebula ,gotujemy jeszcze okolo 10' (odlewamy pol szklanki bulionu)po czym blenderem miksujemy wszystko na krem,odlany bulion mieszamy ze smietana i pokrojona pietruszka i wlewamy do kremu pieczarkowego,doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 10'.Podajemy z grzankami.

Porady

Przed zmiksowaniem pieczarek z warzywami odlewam zawsze bulion(oprocz tego do pomieszania ze smietana) i wowczas miksuje wszystko na krem,jezeli bedzie zbyt gesty wowczas dolewam bulion wczesniej odlozony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy